Sorin Stoica - 5 ani de LANCO GROUP

Sorin Stoica - 5 ani de LANCO GROUP

Astăzi suntem încântați să vă facem cunoștință cu Sorin Stoica, manager general LANCO Romania și director de operațiuni LANCO GROUP. 

Cum ați început să lucrați pentru LANCO? 

Nu eram în căutarea unui job în acel moment. Am fost însă dispus să discut cu agenția de recrutare pe care LANCO a angajat-o pentru a ocupa această poziție, locul meu de muncă la momentul respectiv fiind la 140 de km de Sibiu. Timp de 20 de ani am fost departe de casă în timpul săptămânii și mă întorceam în Sibiu de vineri până duminică, iar posibilitatea de a lucra mai aproape de casă mi s-a părut cu siguranță interesantă.  

Experiența mea în domeniul ingineriei textile, combinată cu cea în management, m-a făcut să am încredere că pot excela în această nouă poziție, dar s-a dovedit a fi o adevărată provocare. Și tare îmi place o provocare bună (râde). 

Referitor la experiența anterioară, ce ați făcut înainte de a vă alătura companiei LANCO? 

M-am început cariera în domeniul vânzărilor, organizând un birou comercial al unui grup german de companii din România care producea componente pentru industria textilă. Apoi am coordonat activitatea unei companii care se ocupa de furnizarea de pachete complete de materiale și accesorii necesare pentru fabricarea articolelor de îmbrăcăminte în regim JIT (just-in-time). În momentul în care o comandă intra în fabricație în locația unuia dintre clienți, aceștia primeau tot ce aveau nevoie pentru comanda respectivă. La acea vreme (sfârșitul anilor 1990), România lucra în mare parte doar in lohn, iar infrastructura, talentul și know-how-ul pentru depozitarea, gestionarea stocurilor și tot ceea ce ține de acestea erau reduse. Exista această nevoie specifică pe care noi o îndeplineam. 

Să vorbim despre ceea ce vă (dis)place in munca dvs. 

Îmi place să lucrez cu oamenii, dar și ritmul accelerat al activității noastre, extinderea capacităților de producție și dezvoltarea gamei de produse. Când mă gândesc la cum erau lucrurile în 2018 și cum sunt acum, mă simt mândru și am un sentiment de împlinire. 

Un alt lucru care îmi place este faptul că avem o viziune clară și o strategie de viitor bine aliniate. Acest lucru mă face să fiu nerăbdător să îmi încep fiecare zi și mă inspiră să privesc cu entuziasm spre viitor. 

Părțile mai puțin plăcute au legătură mai mult cu factorii externi, decât cu cei interni. Trăim într-o lume volatilă și incertă și știm cu toții cum au fost ultimii ani în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare, de exemplu. Așadar, suntem supuși unei presiuni constante de a naviga necunoscutul, de a reacționa rapid la schimbări și de a anticipa viitoarele amenințări. Am îmbrățișat schimbarea ca pe o constantă și o gestionăm astfel încât să nu ne lăsăm duși in deriva de valul schimbării, dar nici să nu înotăm împotriva curentului. 

Aceasta este probabil cea mai mare provocare cu care ne confruntăm și, în poziția mea, trebuie să fiu răbdător și calm și să-mi sprijin colegii, să le dau posibilitatea de a-și găsi propriile modalități de a atinge obiectivele și să găsesc un punct comun prin dezbatere, dezacord și participare. 

Vorbiți cel mai mult despre oameni...  

Da, pentru că ei sunt coloana vertebrală a organizației noastre. Toate departamentele au crescut în ultimii 5 ani și avem colegi extraordinari. Am o echipă grozavă, colaborăm bine și avem cu toții flexibilitatea necesară pentru a ne ajusta activitatea și a ne menține concentrarea asupra obiectivelor comune. 

Echipa noastră este în continuă creștere și suntem bucuroși să primim persoane din diferite medii. Credem că oamenii dedicați și cu perspective diverse sunt esențiali, deoarece opiniile variate consolidează procesul decizional. 

Mai căutați colegi noi?  

Da. Sper ca anul acesta să reușim să ocupăm toate posturile pe care le avem deschise și să trecem la următorul nivel de dezvoltare organizațională pe deplin pregătiți. Și pentru că suntem pasionați de creștere, ca indivizi, dar și ca organizație, vom avea mereu posturi vacante și vom încerca mereu să ne îmbunătățim procesele pentru a le face scalabile, fiabile, agile și flexibile. 

Și ce ați spune că îi face pe candidați să aleagă LANCO în detrimentul altor angajatori din zonă sau din industrie? 

Ei bine, în primul rând, oferim un viitor într-o organizație vie. Ne dezvoltăm în mod constant, ne schimbăm în bine, evoluăm. Lucrăm constant la îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru toți colegii noștri. Suntem una dintre principalele 30 de companii din zona metropolitană Sibiu. Suntem implicați în proiecte excepționale și avem planuri ambițioase de creștere. Munca în LANCO vine și cu alte beneficii: dezvoltare personală și profesională, bonusuri financiare și, nu în ultimul rând, colegi inteligenți, simpatici și amuzanți. Recomand din toată inima LANCO tuturor celor care sunt în căutarea unui loc de muncă. 

Deci nu ați spune că munca dumneavoastră este stresantă? 

Este stresant într-o oarecare măsură, da, pentru că întotdeauna sunt multe de făcut și prea puțin timp, dar nu cred că în zilele noastre există locuri de muncă cu 0 presiune. Sunt unele zile mai grele decât altele, dar întotdeauna am ocupat poziții de conducere și, odată cu autoritatea, vine și o mare responsabilitate. Așa că, da, stresul a făcut mereu parte din viața mea profesională, dar îl trăiesc ca pe o provocare și nu ca pe o amenințare și cu siguranță mi-ar fi lipsit dacă nu l-aș fi avut. (râde) 

Care este locul dumneavoastră preferat din România?  

Iubesc munții și avem de unde alege în zona noastră, așa că aș spune Păltiniș. Merg foarte des în drumeții, cu bicicleta sau cu motorul. 

Și ce altceva vă place să faceți în timpul liber? Aveți vreun hobby?  

Îmi place foarte mult sportul și încerc să fac mișcare cât mai mult posibil. Merg cu bicicleta, înot, practic sporturi de iarnă. Avem un abonament de companie cu 7card și profit de acest beneficiu. Merg la înot cât de des pot, mai ales iarna, iar vara îmi place să merg la mare. 

Citesc foarte mult și îmi place că beneficiem de un abonament de companie la Bookster. Pot să aleg din biblioteca online ce vreau să citesc, iar cărțile îmi sunt livrate la birou. De obicei, aleg cărți ușoare pentru a-mi limpezi mintea seara. În acest moment citesc seria Cormoran Strike, romane polițiste scrise de J.K. Rowling, dar îmi place să citesc și romane istorice - în special din perioada Renascentistă și cea a Evului Mediu cu toate aventurile, cavalerismul sau lupta cu necunoscutul. 

Care este motto-ul dvs. preferat?  

Cred că ar fi fortes Fortuna adiuvat, care se traduce prin “Norocul îi favorizează pe cei îndrăzneți sau curajoși”. Cred că exprimă foarte bine faptul că norocul înseamnă în mare măsură să profiți de oportunități, să îți asumi riscuri și uneori chiar să faci salturi de credință.