Ramona Voivoda, Chief Marketing Officer, 5 ani de LANCO Group

Ramona Voivoda, Chief Marketing Officer, 5 ani de LANCO Group

Astăzi, ne bucurăm să v-o prezentăm pe Ramona Voivoda, Chief Marketing Officer LANCO Group GmbH, cu ocazia sărbătoririi celor 5 ani de activitate în cadrul companiei.

La mulți ani! Cum ai ajuns să lucrezi pentru LANCO?

La momentul respectiv nu căutam un job. Lucram pentru o agenție de performance marketing și eram responsabilă de echipa care gestiona conturile noastre internaționale și îmi plăcea foarte mult munca mea. Așa că, atunci când compania de executive search a încercat să mă contacteze, nu am fost deloc interesată, dar au fost suficient de insistenți încât să reușească să mă convingă să stau de vorbă cu ei și, pe scurt, câteva luni mai târziu, am semnat oferta. Așa că acum exact cinci ani mi-am început prima zi la LANCO.

Deci, ai trecut din agenție  în echipă internă de marketing. Spune-ne mai multe despre ce ai făcut înainte de a te alătura LANCO.

Da, exact, dar nu eram la prima experiență într-o echipă internă. Timp de 20 de ani am fost mereu implicată în poziții de marketing, PR sau vânzări în companii private și instituții publice, fie ca lider, membru al unei echipe sau de una singură. Am făcut atât marketing de tip inbound, cât și de tip outbound, atât online, cât și offline, am dobândit expertiză în diverse geografii și sectoare de activitate. Am vândut sau am făcut marketing atât către clienți B2C, cât și B2B, așa că acumulasem experiență în toate ariile: bugetare, planificare, executare, conducere... Am făcut de toate.

Am fost întotdeauna dornică să încerc lucruri noi și să învăț, întotdeauna să învăț, și această mentalitate mi-a deschis o lume de oportunități. Poate că nu toate experiențele mele au fost fantastice, dar sunt recunoscătoare pentru toate, pentru tot ceea ce am învățat pe parcurs, inclusiv despre mine, și pentru ceea ce am devenit din cauza sau datorită lor. (râde)

Și schimbarea a fost o idee bună până la urmă, nu-i așa? Hai să discutăm despre ce îți place și ce nu în jobul tău.

Cred că cei 5 ani pe care îi împlinesc vorbesc de la sine, nu crezi? (râde). Cu siguranță nu aș fi ajuns aici dacă nu ar fi fost o idee foarte bună. Știi cum se spune: cultura unei organizații se măsoară în funcție de cum te simți duminica seara, și trebuie să spun că nu sunt niciodată abătută. Ba dimpotrivă! Mereu cânt în drum spre muncă și sunt bucuroasă să încep o nouă săptămână, o nouă lună, un nou an.

Am fost primul membru al departamentului nostru de marketing și am putut să creez structura, să structurez munca, procesele și să îmi aleg colegii. Am preluat noi responsabilități și, odată cu creșterea companiei noastre, mereu există lucruri noi de învățat, noi înălțimi de cucerit, așa că mă simt ca și cum mi-aș schimba periodic jobul, doar că în cadrul aceleiași companii. Nu ne plictisim niciodată aici (râde).

Am un șef care mi-a oferit întotdeauna spațiul necesar și m-a provocat să cresc. Lucrez cu colegi și parteneri grozavi, toți oameni minunați, competenți, diferiți, călătoresc mult, găsesc sens în munca mea, învăț și cresc, și nu trece nicio zi fără să râd mult. Aceste aspecte practic bifează toate criteriile de pe lista mea pentru locul de muncă perfect (râde).

Nu există neajunsuri? Greu de crezut. Munca ta nu e stresantă, de exemplu?

Desigur, am momente în care mă mai simt copleșită de tot ce se întâmplă: termene de respectat, proiecte de început, de terminat, de răspuns la e-mailuri, la telefoane, ajutat colegi... Și chiar am o personalitate puțin anxioasă, dar știu asta despre mine și știu ce mă ajută să gestionez lucrurile și tot ceea ce se întâmplă într-un moment dat la birou.

Avem o viziune clară despre unde ne îndreptăm și obiective clare privind modul în care să transformăm această viziune în realitate și toate instrumentele de care avem nevoie pentru a face ca asta să se întâmple. Așa că atunci când mă simt prinsă în prea multe lucruri de făcut, încerc să văd ce trebuie făcut, să împart asta în bucăți mai mici și să rezolv. Tot ce este nevoie în final este să fac un pas înapoi pentru privirea de ansamblu, să-mi găsesc spațiul mental să judec puțin lucrurile și de îndată ce am claritate, pot să o dau mai departe, să prioritizez și să deleg eficient.

Povestește-ne despre pachetele de beneficii? Cum se compară cu celelalte companii din zona ta sau din industrie?

Avem pachete de beneficii excelente. Cred că acoperă toate aspectele esențiale, în sensul că avem acces la Bookster, o bibliotecă online, și un club de carte pentru spirit, abonament la sport și asigurare suplimentară de sănătate pentru corp și evenimente de echipă foarte distractive și interesante pentru suflet. Lucrăm în spații curate, primitoare, avem cele mai noi echipamente și toate softurile de care avem nevoie pentru a performa. Suntem tratați corect și cu respect, ne ajutăm unii pe alții și lucrăm bine împreună. Sincer, nu știu ce ți-ai mai putea dori de la un loc de muncă.

Și, cu toți colegii noi care ni se alătură zilele acestea, chiar avem ocazia să aflăm multe despre cum stau lucrurile în alte companii și LANCO chiar câștigă detașat. Și asta nu face decât să confirme faptul că tratând oamenii în mod echitabil și având grijă de ei obții performanță, deoarece suntem o companie de top în ceea ce privește veniturile și performanța generală, fiind in același timp si un loc excelent de muncă.

Deci, nici nu mai are rost să întrebăm dacă ai recomanda LANCO cuiva în căutare de job.

Corect. Am făcut, fac și, cu siguranță, voi continua să fac asta. Pentru tot ce am spus deja și pentru că aici avem o comunitate coagulată în jurul unor valori comune, ne simțim valorizați ca ființe umane, apreciați și cu un cuvânt de spus în deciziile care ne afectează.

Destul despre muncă. Spune-ne ce îți place să faci în timpul liber?

Iubesc să călătoresc și am ocazia să fac asta mult și cu munca mea. Ori de câte ori merg undeva cu treabă, îmi iau câteva zile în plus să explorez puțin pe cont propriu. Iubesc marea și plaja, așa că mă asigur că petrec 3-4 săptămâni în fiecare an la malul mării. Iubesc să citesc, iubesc oamenii din viața mea, iubesc să dansez, sunt o gurmandă și o iubesc pe cățelușa mea, Alma. Îmi iubesc viața!

Și ai un loc preferat în lume din toate cele pe care le-ai vizitat? Dar o carte preferată?

Orașul meu preferat este Parisul, iar țara mea preferată este Italia. Citesc multe cărți de business, dar dintre cele de ficțiune pe care le-am citit, cartea mea preferată este "Bunica mi-a spus să îți spun că îi pare rău" a lui Fredrik Backman, care este o poveste despre o fetiță de 7 ani care este diferită și despre o bunică cum nu e alta, cea mai bună și singura ei prietenă. Este un roman fermecător, plin de căldură, despre viață și moarte și unul dintre cele mai importante drepturi umane: cel de a fi diferit. Mi-a plăcut atât de mult încât am cumpărat vreo 10 exemplare și le-am dăruit prietenilor mei pentru a împărtăși bucuria cu ei.

Ai vreun citat sau motto preferat?

Am mai multe care îmi plac:

  1. Între ceea este bine și ce este rău, aleg ceea ce mă face fericită pentru că gândurile nu sunt întotdeauna oneste, dar emoțiile sunt.
  2. Când nu știu ce să spun, spun da.
  3. Nimeni nu poate să dea timpul înapoi și să schimbe un început, dar oricine poate acum să schimbe ceva și să creeze un alt sfârșit. Așa că, să închinăm pentru noi sfârșituri! (râde)

A, și mai am unul care îmi place mult: Sper ca la moarte să ajung cu întârziere, îndrăgostită și puțin beată. (râde)