Ghid pentru alegerea țesăturilor potrivite pentru cortul tău

Ghid pentru alegerea țesăturilor potrivite pentru cortul tău

Selectarea țesăturii potrivite pentru cortul dumneavoastră este crucială pentru a asigura confortul, durabilitatea și siguranța în timpul utilizării acestuia. Fiecare tip de țesătură oferă beneficii și dezavantaje unice care o fac mai mult sau mai puțin potrivită pentru diferite moduri de utilizare, fie că este vorba de utilizarea în condiții meteo extreme, camping sau doar pentru uz general.

În acest ghid, vă oferim o prezentare generală a celor mai utilizate țesături în industria adăposturilor: poliester, polycoton, nailon și pânză, subliniind caracteristicile lor cheie pentru a vă ajuta să luați o decizie informată.

1. Poliester

Poliesterul este o țesătură sintetică utilizată pe scară largă în construcția de corturi, cunoscută pentru versatilitatea, durabilitatea și accesibilitatea sa. Această țesătură artificială este disponibilă în mai multe variante de greutăți și poate avea aplicate diferite tratamente. Acest material este principala țesătură utilizată în standardul industriei producției de corturi. 

Beneficii:

 • Durabilitate: Poliesterul este mai robust și mai rezistent la apă decât fibrele naturale sau chiar decât nailon, ceea ce îl face o alegere foarte bună pentru adăposturile care trebuie folosite în condiții meteorologice mai dure.
 • Rezistență: Poate tolera o gamă largă de temperaturi, de la -30 la 70 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că pot fi folosite în aproape orice climat.
 • Versatilitate: Poliesterul este disponibil în diferite greutăți și forme, ceea ce înseamnă că poate fi folosit pentru a realiza atât adăposturi rezistente, cât și ușoare.

Se folosesc în mod frecvent tratamente speciale, cum ar fi poliuretanul (PU), siliconul sau policlorura de vinil (PVC), pentru a face țesătura mai durabilă sau chiar pentru a îmbunătăți anumite proprietăți.

Noi, la LANCO, folosim PVC tratat cu polyester pentru toate țesăturile de corturi, inclusiv pentru podele și covorul de izolație, care îmbunătățesc caracteristicile materialului în funcție de aplicația dorită. Acoperirea cu PVC face ca poliesterul să fie rezistent la razele UV, rezistent la pete de ulei sau grăsime, dar și ignifug. 

Pe de altă parte, acoperirea cu PU este, de asemenea, o opțiune populară, deoarece oferă rezistență la foc și rentabilitate, fără a compromite rezistența la rupere. Cu toate acestea, poliesterul acoperit cu PU nu este complet rezistent la apă și poate absorbi apă în timp în condiții de umezeală prelungită, ceea ce îi poate afecta performanța.

2. Polycotton

Polycottonul îmbină bumbacul cu poliesterul, compoziția exactă fiind diferită de la o marcă la alta. Un amestec de bumbac și poliester înseamnă că aceste adăposturi pot beneficia de avantajele unui material pentru adăposturi pe bază de bumbac, reducând la minimum dezavantajele. 

Beneficii:

 • Respirabilitate: Polycotonul oferă o mai bună respirabilitate și reglare a temperaturii, ceea ce înseamnă că adăpostul rămâne răcoros vara și reține căldura iarna. De asemenea, țesătura reduce condensul în comparație cu țesăturile pur sintetice.
 • Confort: Includerea bumbacului face ca aceste adăposturi să fie mai moi și mai confortabile. Datorită caracterului moale și a elasticității reduse a bumbacului, corturile din polycoton sunt mai puțin durabile, dar mai ușoare, ceea ce le face să fie o alegere excelentă pentru uz general.
 • Echilibru: Amestecul cu poliester îmbunătățește durabilitatea și menține un raport bun rezistență-greutate, oferind o țesătură ușoară, dar rezistentă, în comparație cu țesăturile pentru adăposturi din bumbac pur.

Dezavantaje:

 • Întreținere: Polycotonul necesită mai multă întreținere datorită prezenței bumbacului, care poate fi predispus la apariția mucegaiului dacă se umezește sau este stocat greșit.
 • Durabilitate: În ciuda amestecului de poliester, polycotonul este în general mai puțin durabil decât țesăturile din poliester pur și există un anumit risc de rupere.

3. Nailon

Nailonul este o altă țesătură sintetică cunoscută pentru proprietățile sale ușoare, ceea ce o face ideală pentru corturile tehnice utilizate în activități precum ciclismul și alpinismul. De asemenea, corturile din nailon sunt adesea acoperite pentru a le face mai durabile și mai rezistente la razele UV. 

Beneficii:

 • Portabilitate: Structura ușoară și subțire a nailonului îl face ușor de împachetat și transportat, fiind perfect pentru aventurieri care au nevoie de un cort ușor de transportat.
 • Durabilitate: Fiind o altă țesătură sintetică pentru corturi, nailonul împarte multe proprietăți cu poliesterul, cum ar fi robustețea și rezistența la apă. Cu un strat de acoperire adecvat, țesătura poate deveni mai durabilă la uzură și rupere.
 • Flexibilitate: Flexibilitatea țesăturii permite împachetarea compactă și montarea rapidă în diverse medii.

Dezavantaje:

 • Robustețe: Nailonul este cunoscut pentru faptul că este subțire și ușor și, ca o compensație, este mai puțin robust față de țesăturile mai grele. Ca atare, este posibil să nu reziste la condiții meteorologice dure la fel de bine ca poliesterul.
 • Durabilitate: Este mai susceptibil la uzură în timp, în special în medii extreme. Nailonul are, de asemenea, tendința de a se deșira, ceea ce înseamnă că o mică ruptură a țesăturii se poate propaga rapid.

4. Pânză clasică de cort

Pânza clasică de cort, de obicei fabricată din bumbac pur, este o țesătură tradițională pentru corturi și principala țesătură folosită înainte de apariția materialelor sintetice. 

Beneficii:

 • Respirabilitate: Fiind o țesătură naturală, pânza de bumbac permite aerului să treacă prin ea, asigurând o ventilație naturală și reducând condensul, ceea ce este benefic în climatele mai calde.
 • Confort: Natura respirabilă a bumbacului permite corturilor din pânză să ofere o experiență de camping mai plăcută, în special atunci când sunt folosite pentru campingul de agrement în climatele mai calde.

Dezavantaje:

 • Întreținere: La fel ca și polycotonul, pânza necesită mai multă întreținere din cauza susceptibilității sale la mucegai și deteriorare atunci când este umedă. Ca atare, acest tip de material nu este potrivit pentru utilizarea în condiții meteorologice dure sau în scopuri non-recreative.
 • Greutate: Pânza este un material mult mai greu, ceea ce o face mai puțin convenabilă pentru camping și pentru cei care trebuie să transporte adăposturile pe distanțe lungi.

5. Concluzie

Alegerea țesăturii potrivite pentru cortul dumneavoastră depinde de diverși factori, inclusiv de utilizarea preconizată, de condițiile climatice și de nivelul de întreținere pe care sunteți dispuși să îl efectuați. Poliesterul excelează în ceea ce privește durabilitatea, polycotonul oferă un compromis bun între confort și durabilitate, iar nailon-ul prioritizează portabilitatea și flexibilitatea. Pe de altă parte, pânzele din bumbac oferă o respirabilitate mare și un confort ridicat, dar sunt grele și mai puțin durabile. Înțelegând avantajele și dezavantajele fiecărei țesături, puteți selecta țesătura pentru cort, astfel încât să vă satisfacă cel mai bine nevoile, asigurându-vă o experiență sigură și confortabilă în aer liber.

La LANCO, producem corturi cu structură pneumatică și cu exoschelet într-o gamă de dimensiuni și forme. Toate produsele noastre sunt construite pentru a rezista în timp, PVC-ul fără cadmiu fiind materialul nostru de bază. Fiecare bucată de țesătură din PVC pe care o folosim este rezistentă la UV, impermeabilă și ignifugă. Pentru proiecte speciale, folosim țesături la standarde militare și putem îndeplini cerințe militare specifice. Pentru a afla mai multe despre soluțiile noastre de desfășurare rapidă, contactați-ne chiar acum.