
Rezistente și ușor de montat, corturile moderne sunt concepute pentru a fi utilizate în orice climat și condiții meteo. Cu toate acestea, dacă vă așteptați să vă confruntați cu vreme rea la destinație, pregătirea cortului pentru ploaie, vânt și zăpadă este importantă pentru a avea parte de o experiență sigură și plăcută. Iată câteva sfaturi esențiale pentru a folosi cortul în siguranță și a vă bucura de tot confortul.
Înainte de a place
1. Alegeți cortul potrivit
Înainte de a pleca în misiune, alegerea cortului potrivit ar trebui să fie primul pas în pregătirea pentru vreme extremă. Greutatea este adesea un considerent, deoarece aceștia doresc să reducă la minimum greutatea pe care o au în spate din cauza transportului.
Cu toate acestea, un cort ușor presupune și unele compromisuri în materie de rezistență, durabilitate și confort. Corturile ușoare pot fi rezistente, dar de obicei nu sunt proiectate pentru vânturi puternice. Corturile mai grele, rezistente la furtuni, oferă o protecție mai bună în astfel de condiții. Cu toate acestea, acestea tind să fie mai voluminoase și mai puțin comode de transportat.
Înfruntarea vremii nefavorabile cu o astfel de protecție minimalistă poate fi periculoasă. Țineți cont de acest lucru! În plus, unele corturi sunt semnificativ mai ușor de montat de unul singur în condiții de vânt puternic, lucru pe care este bine să îl aveți în vedere.
2. Pregătirea cortului
În cazul în care cortul dumneavoastră este nou, ar trebui să fie rodat înainte de utilizare. Acest lucru înseamnă să montați cortul și să îl înmuiați. După ce l-ați rodat, ar trebui, de asemenea, să aplicați un nou strat impermeabil înainte de fiecare deplasare pentru a-i crește durabilitatea. În funcție de calitatea acoperirii, stratul ar trebui să dureze apoi câteva folosiri.
În cele din urmă, asigurați-vă că inspectați cortul pentru eventuale găuri, rupturi și chiar apariția mucegaiului înainte de fiecare călătorie pentru a fi siguri că este în stare excelentă și gata de folosit.
3. Cercetați zona
Ultimul pas înainte de plecare este să vă cunoașteți bine locul de campare. Ar trebui să știți întotdeauna locația celor mai apropiate ieșiri, a posturilor de prim ajutor și a magazinelor din apropiere pentru urgențe. Verificați întotdeauna prognoza meteo și luați în considerare posibilitatea de a aduce o folie de protecție suplimentară dacă se așteaptă ploaie.
Ancorarea și amplasarea cortului
1. Unde să vă instalați cortul
Este esențial să alegeți locul potrivit pentru a vă instala cortul. Înainte de a instala cortul, verificați dacă locul este potrivit pentru orice vreme.
Puteți vedea bălți de apă în apropiere? Acest lucru ar putea însemna că apa curge în jos și se adună acolo. Sunteți la baza unui deal sau a unei văi? Sunteți pe o margine sau o muchie unde vor fi vânturi laterale? Acestea sunt zone care ar trebui evitate.
În schimb, alegeți zone înălțate și nu într-o adâncitură pentru a preveni acumularea apei. De asemenea, evitați locurile din apropierea râurilor sau a albiei uscate a râurilor care s-ar putea inunda.
2. Pregătirea terenului pentru montarea cortului
Este important să amplasați cortul pe o suprafață plană pentru a preveni deteriorarea țesăturii cortului. Solul trebuie să fie neted și să aibă o aderență adecvată pentru țăruși. De asemenea, se poate pune un strat de folie de protecție sau prelată pentru a proteja podeaua cortului și pentru a preveni murdărirea acesteia în timpul instalării.
Evitați târârea cortului pe sol pentru a preveni deteriorarea țesăturii. De asemenea, țesătura nu trebuie niciodată trasă cu prea multă forță; în caz contrar, țesătura cortului va fi deteriorată. Păstrați interiorul cortului curat și lipsit de obiecte ascuțite care ar putea perfora podeaua, cum ar fi pietre mici, așchii și alte obiecte ascuțite.
3. Țărușii și instalarea în condiții de vânt
Atunci când calculați spațiul pentru cort, rețineți că sforile pentru țăruși necesită spațiu suplimentar, de obicei un metru pe ambele părți și până la doi metri la capete, în funcție de configurația cortului. Prinderile în partea de sus a cortului sporesc semnificativ stabilitatea și rezistența corturilor în condiții de vânt și ploaie.
Țărușii și sforile trebuie să fie suficient de lungi pentru a asigura o susținere suficientă: prinderile scurte, care urmăresc țesătura până la sol, nu ajută prea mult. Asigurați-vă că verificați periodic și strângeți curelele, țărușii și sforile, în funcție de nevoi.
Pregătirea pentru ploaie și zăpadă
1. În timpul montajului
Atunci când instalați cortul pe ploaie sau zăpadă, asigurați-vă că interiorul cortului și echipamentul rămân uscate în timpul montării. În acest caz, corturile care se montează dintr-o singură mișcare, sau care sunt compuse dintr-o singură bucată mare de material sunt esențiale în climatele reci și umede sau în timpul campării de iarnă.
În climatele reci, este recomandat să folosiți o căptușeală interioară suplimentară pentru izolare și o pânză rezistentă pentru protecția împotriva zăpezii. Țesătura specială de izolare termică poate, de asemenea, spori căldura. Dacă vă așteptați să campați des pe vreme nefavorabilă, o opțiune de amplasare fly-first (cu prelată detașabilă în exterior) sau all-in-one (cu elementele pre-atașate, gata de montat) trebuie aleasă.
Dacă în momentul de față este senin, dar se așteaptă vreme umedă, atunci când cortul este complet montat, săpați un șanț de drenaj în jurul exteriorului cortului pentru a preveni acumularea apei sub podea sau pătrunderea prin deschizături.
Atunci când montați cortul în condiții de zăpadă, este deosebit de important să evitați ravenele abrupte, la baza pantelor abrupte acoperite cu zăpadă sau sub mase de zăpadă care atârnă (cornișe). Aceasta pentru a vă asigura că, în caz de avalanșă sau cutremur, cortul dumneavoastră nu este îngropat sub un morman de zăpadă. De asemenea, este recomandat să folosiți țăruși de zăpadă în loc de țăruși obișnuiți, care pot fi săpați orizontal pentru a vă ancora bine cortul în zăpadă.
2. În timpul furtunii
În timpul unei furtuni, este posibil să nu doriți să deschideți o gură de aerisire de teamă să nu vă udați, dar puteți să faceți acest lucru pentru câteva minute în momentele mai calme. Deschiderea unei guri de aerisire pentru câteva minute în timpul momentelor mai calme ajută la intrarea aerului proaspăt, îmbunătățind climatul interior, în special în corturile aglomerate.
3. Evitați pericolele de incendiu
Deși ar putea fi tentant să gătiți în cort pentru a vă menține căldura, evitați să introduceți foc deschis sau materiale fierbinți în cort. Materialele cortului pot fi ignifuge, dar căldura poate deteriora suprafața și poate începe să topească învelișul din PVC și țesătura din poliester. Inhalarea flăcărilor de la arderea PVC-ului și a poliesterului poate fi periculoasă pentru sănătate.
Odată ajuns în interior, păstrați o distanță de siguranță între mobilier, pereți și acoperișul cortului, deoarece vânturile puternice pot împinge cortul, provocând daune interne.
Concluzii
Montarea și instalarea corturilor în condiții meteorologice extreme necesită pregătire și cunoștințe atente. Selectând cortul potrivit, pregătindu-vă echipamentul și înțelegând unde să vă montați cortul, puteți sta liniștit pe perioada deplasării în privința siguranței dumneavoastră și a cortului.
Alegerea cortului potrivit pentru nevoile dumneavoastră specifice este, de asemenea, crucial. Toate corturile LANCO sunt rezistente la intemperii, fiind fabricate din materiale ignifuge, rezistente la vânturi puternice, ceea ce le face o alegere excelentă pentru cei care se pregătesc pentru vreme nefavorabilă. Toate corturile noastre sunt concepute pentru a fi robuste și fiabile, dar unele dintre ele sunt construite special pentru a rezista vânturilor puternice și încărcăturilor de zăpadă. Dintre acestea, gamele de corturi AZF și RDT au demonstrat, prin teste realizate în tunelul de vânt, că rezistă la vânturi de până la 100 km/h și la sarcini de zăpadă de 50 kg/m2.
Pentru a afla mai multe despre corturile noastre rezistente în condiții meteo extreme, contactați-ne!