Curățarea corectă a cortului pentru a-i prelungi durata de viață

Curățarea corectă a cortului pentru a-i prelungi durata de viață

Corturile profesionale sunt o alegere fiabilă pentru situațiile în care aveți nevoie de spații de cazare sau de lucru și care se instalează rapid. Dată fiind versatilitatea și utilitatea lor, veți dori le utilizați, în condiții bune, cât mai mult timp posibil. Păstrarea curățeniei în cort este foarte importantă pentru confortul dumneavoastră dar și a celorlalți utilizatori, dar și pentru a-i prelungi durata de viață. Acest articol va oferi principalele recomandări despre cum să mențineți curățenia cortului dumneavoastră, astfel încât bucurați de el cât mai mult timp 

Aspecte generale

Ca regulă generală, un cort de bună calitate, nu ar trebui să necesite nicio întreținere specială. Cu toate acestea, există câteva principii generale pe care utilizatorul ar trebui să le ia în considerare pentru a prelungi durata de viață a cortului și a accesoriilor sale. Aceste instrucțiuni se aplică oricărui tip de cort, indiferent de felul în care este folosit sau de mediul în care este amplasat:  

  • Nu împachetați niciodată cortul, indiferent de gradul de umezeală, chiar și ușor umed! Mucegaiul se poate forma rapid și poate distruge cortul, în special când temperaturile sunt pozitive. În plus, dormitul într-un cort cu mucegai poate cauza probleme grave de sănătate. 
  • Protejați materialul cortului de obiecte ascuțite, cum ar fi cuie, cioburi de sticlă, pietricele, bolovani
  • Poziționați cortul direct în locul în care intenționați să îl montați. Nu trageți de cort după ce a fost montat, pentru că se poate deteriora.
  • Plasați mobilierul în interiorul cortului la o distanță suficientă cât să nu atingă materialul, chiar și atunci când cortul se mișcă puternic din cauza vântului. În acest fel, cortul nu se va găuri sau sfâșia. 

Cortul trebuie montat în conformitate cu instrucțiunile furnizate de producător pentru a evita deteriorarea țesăturii sau a cadrului. Acesta trebuie să fie întotdeauna inspectat atunci când este montat, dar nu este utilizat. În cazul în care sunt instalate corturi dar nu sunt folosite, acestea trebuie inspectate zilnic pe perioada iernii, iar primăvara, vara și toamna, săptămânal.  

În cazul furtunilor de zăpadă sau de nisip, zăpada/nisipul trebuie îndepărtate de pe acoperiș pentru a nu se aduna o greutate mare care să pună presiune pe pânză. Acest lucru trebuie făcut chiar dacă încărcătura suportată de cort pentru zăpadă/nisip este de 100 kg/m². Stâlpii de distanță trebuie verificați pentru a asigura că nu ies din poziție. Protecția exterioară a cortului (fusta sau ground flaps-ul) trebuie săpată în pământ, dacă este posibil.  

Procedura de curățare   

Majoritatea corturilor moderne sunt fabricate din țesături rezistente, cu densitate mare. Acesta este cazul corturilor noastre profesionale, care sunt construite pentru a fi cât mai robuste și cu o întreținere cât mai redusă. Țesătura din poliester acoperită cu PVC a pânzei și a podelei cortului este impermeabilă și foarte durabilă. Corturile profesionale folosesc de obicei o țesătură acoperită cu PVC printr-un proces fără cadmiu și apoi lăcuită pe ambele părți. Aceste produse sunt concepute pentru a atrage un minim de murdărie și a fi ușor de curățat, astfel încât utilizatorul poată beneficia de un material care își păstrează aspectul atractiv pe o perioadă lungă de timp și este ușor de întreținut. În același timp, acest lucru nu îl scutește pe utilizator de responsabilitățile sale. Curățarea trebuie efectuată cu mare grijă și atenție 

Ori de câte ori corturile sunt demontate și transportate înapoi la locul de depozitare, este esențial le inspectați cât mai curând posibil, pentru a verifica dacă vreo componentă a cortului este umedă. În cazul în care țesătura este murdară sau umedă, aceasta trebuie spălată și/sau uscată imediat, deoarece țesătura poate fi ușor infectată cu mucegai 

Materialul cortului trebuie verificat pentru a vedea dacă este murdar. Dacă țesăturile sunt uscate și nu sunt foarte murdare, acestea pot fi curățate prin îndepărtarea prafului cu un aspirator și ștergerea suprafeței cu apă și o cârpă/perie 

Începeți prin a utiliza apă cu săpun lichid sau detergent de podele. Curățați toate părțile țesăturii cu apă călduță, cu detergent și un burete moale. Clătiți întotdeauna bine cu apă curată și uscați la aer. rugăm citiți și urmați instrucțiunile de curățare a țesăturii furnizate de producătorul cortului dacă nu puteți îndepărta murdăria persistentă în acest mod.  

În funcție de gradul de murdărie al corturilor, este recomandabil dispuneți de facilități pentru spălarea țesăturilor mari, a pânzei exterioare de până la 60 m² (10.00 x 6.00 m) precum și de posibilitatea de a le usca după curățare. Lavoarele pot fi utilizate pentru căptușelile interioare, separatoarele de camere și cabinele interioare, cu condiția fie suficient de mari.

Echipamentul necesar pentru curățarea mizeriei persistente:  

  • Mașină de spălat cu presiune 
  • Furtunuri de apă  
  • Perii  
  • Cârpe de șters 
  • Agent de curățare - săpun lichid, detergent 
  • O sursă suficientă de apă 

Dacă se utilizează un aparat de curățare cu înaltă presiune, presiunea nu trebuie să fie prea mare. Folosiți difuzie maximă și păstrați o distanță de aproximativ 100 cm față de țesătură. Recomandăm ca fiecare echipă de curățare să fie formată din 2-3 persoane, deoarece unele dintre țesături sunt destul de grele, mai ales atunci când sunt ude. Dacă țesăturile sunt foarte murdare, acestea trebuie curățate cu un aparat de curățat cu presiune ridicată sau cu multă apă, detergent și perie, și atârnate la uscat după ce au fost clătite bine cu apă curată. Nicio țesătură nu trebuie uscată în uscătorul de rufe pentru a evita micșorarea. Vă rugăm să rețineți că toate căptușelile și covoarele de izolație trebuie să fie curate și uscate înainte de depozitare.  

Curățarea corturilor pe teren trebuie efectuată după cum urmează: Când este montat, folosind apă, detergent și o cârpă, un burete sau o perie, pentru curățarea cortului. Corturile trebuie curățate prin aspirare pentru îndepărtarea prafului și curățarea suprafețelor cu apă și o cârpă/perie. Petele dificile precum ulei, gudron etc. pot fi îndepărtate cu o cârpă îmbibată cu benzină. Țesătura umedă trebuie să fie uscată cât mai curând posibil pentru a preveni apariția mucegaiului.  

Curățarea corectă a cortului pentru a-i prelungi durata de viață 1

Îndepărtarea mucegaiului  

Dezvoltarea mucegaiului pe suprafața țesăturii poate fi un pericol pentru sănătate. Asigurați-vă că nu inhalați sporii de mucegai purtând echipament de protecție. În majoritatea cazurilor, o soluție de oțet și apă poate fi utilă, dar va îndepărta doar mucegaiul de suprafață, nu și cel din profunzime. Este recomandat să începeți cu o soluție slabă de oțet, deoarece oțetul va ataca suprafața PVC-ului. Dacă nu reușiți să îndepărtați mucegaiul în acest fel, încercați o soluție de oțet mai concentrată.  

În general, mucegaiul va pătrunde la suprafață. Dacă pata de mucegai este mică și localizată, este posibil să înlocuiți zona. Reparațiile simple pot fi efectuate folosind materialele din kitul de reparații furnizat cu fiecare cort. Pentru rupturi mici ale materialelor din PVC, utilizați țesătură PVC suplimentară și lipici.  

Avertisment: Dacă aveți un imprimeu de camuflaj sau de orice alt print pe materialul cortului, utilizarea unui agent de curățare ar putea deteriora imprimeul! Testați produsul pe o suprafață mică, ascunsă, înainte de a-l utiliza pe o suprafață mare.  

Concluzii 

Cu instalarea, curățarea și depozitarea corect efectuate, vă puteți bucura de cortul dumneavoastră mulți ani. Aplicarea acestor sugestii va prelungi durata de viață a cortului și va asigura un mediu plăcut și sigur pentru ocupanții săi.  

Căutați un cort robust, cu durată de viață lungă? Corturile profesionale LANCO sunt foarte robuste și durabile, necesitând o minimă întreținere. Contactați-ne pentru a afla mai multe despre produsele noastre și despre cum acestea pot veni în ajutor misiunii dumneavoastră. https://www.lanco.ro/contact